Sfaturi Utile

Home » Articole » Sfaturi Utile

Indiferent de usa pe care dorim sa o inchidem cand plecam de acasa sau de la lucru, important este sa existe cel mai potrivit sistem de inchidere aferent acelei usi, iar in absenta noastra, infractorii sa fie obligati de noi sa ne ocoleasca.

Usa metalica poate fi oricat de groasa, de inalta sau de impunatoare, daca exista un „calcai al lui Ahile” acela va fi sistemul de inchidere al usii format din pachetul broasca + cilindru + sildul (care este protectia primelor doua). In general la o usa metalica se potriveste orice tip de manere de siguranta. Trebuie avut in vedere totusi, daca un nou set de silduri poate fi fixat prin interiorul usii de suruburile de prindere de o parte si de alta. Exista usi care au un sistem mai complex se inchidere (in mai multe puncte de exemplu) si va trebui sa masuram distantele dintre suruburi ale actualului sild si sa le comparam cu cel nou pe care il dorim in loc. De regula sildurile de siguranta se fixeaza in trei suruburi din interior spre exterior (sus, la mijloc si jos). Daca ne uitam la manerele de pe usa noastra de la intrare si nu au 3 suruburi de prindere din interior spre exterior, atunci este o problema!

Logica surubului de la mijloc este ca daca se introduce o surubelnita sau o ranga in partea de mijoc a sildului exterior, aceasta poate smulge placa cu totul si adio protectie.

Usa din lemn, folosita la bloc sau la casa, accepta in principiu orice tip de silduri de siguranta ca dimensiune. Lemnul este un material care permite „jonglarea” mai usor cu sculele de lucru ale tamplarului. Trebuie avut in vedere ancorarea usii in zona sildului cu material lemnos suplimentar sau chiar cu platbanda din otel daca raman gauri de la vechiul maner, cel nou avand alte cote de prindere. Problema slabirii usii din lemn in dreptul sistemului de inchidere este un handicap fata de usa metalica, dar care poate fi depasit prin justa intarire locala.

De asemenea se va intari si partea de contradeschidere sau tocul usii daca este afectat sau in cazul unei yale aplicate remontate. La usile din lemn este indicata folosirea unei fasii din otel montate sub toc, in dreptul limbii broastei, cu suruburi lugi in zidarie si acoperita cu o fasie adeziva de culoare usii daca este deasupra tocului. Efractiile prin lovirea usii cu piciorul sau a umarului in stil de rugby sunt metode foarte des intalnite de politistii de la criminalistica.

Usa din PVC sau aluminiu are un specific aparte: permite in cele mai multe cazuri montarea de silduri de siguranta mai inguste in latime atat din cauza profilului din PVC cat si datorita broastei specifice acestui material (broasca este subtire/ingusta pentru a nu atinge sticla termoizolanta). Sildurile se vor aplica dupa cotele broastei si astfel vor fi la randul lor mai inguste, in caz contrar vor atinge tocul usii si usa nu se mai inchide.

In piata sunt cunoscute manere pentru usi din PVC sau aluminu. Atentie: aceste manere nu sunt de siguranta, sunt manere pentru usi cat mai ieftine pentru ca producatorii de tamplarie termoizolanta sa fie competitivi la pret in concurenta acerba din acest domeniu. Se poate lesne observa inclusiv caderea pe diagonala a manerelor dupa o folosinta indelungata cat si metoda standard de prindere in usa.

Un maner de siguranta pentru usi din PVC sau din aluminiu nu are voie „sa joace” dupa ani de folosire. Jocul exagerat pe care il vedem la usile din PVC este din cauza cedarii in timp a axului interior de prindere al manerelor de o parte si de alta ale usii, prin broasca. Exista pareri ca broasca e de vina iar o broasca cu rulment poate rezolva problema sildului dar nimic nu este mai fals. Rulmentul broastei are drept scop functionarea broastei timp indelungat fara a se uza inelul prin care trece tija sildului, tija acestuia ramanad de sine statatoare si uzandu-se prea rapid daca este de calitate indoielnica.

Exista si silduri rezistente la incendiu. Scopul folosirii lor este sa nu se incinga si sa poti pune mana pe ele
pentru a deschide usa atunci cand local este o temperatura de sute de grade celsius. In acest caz este vorba despre o siguranta termica.

Una peste alta, este bine sa avem in vedere imaginea de ansamblu atunci cand evaluam siguranta usii, si implicit a valorilor noastre, de la imobilul in care stam sau muncim: siguranta unei usi sta in sistemul de inchidere al ei, nu in materialul din care este usa (metal sau lemn – hotii nu taie mijlocul usii sau sticla – hotii nu sparg sticla in marea majoritate a cazurilor din cauza de zgomot foarte mare, si prefera actionarea pe lateral).

Iar sistemul de inchidere al unei usi de intrare este protejat sau nu in primul rand de sildul de siguranta!

silduri.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (27 votes cast)
Sfaturi Utile, 4.7 out of 5 based on 27 ratings
Solutie web oferita de BlackCode